Beeldhouwen in enkele weken.

Hieronder verschijnen steeds foto's van de volgende fases. Ik hoop dat je er iets aan hebt, en dat je er van geniet, als je zelf aan de slag gaat.  Onder de foto's uitleg.


1. Maak je werkplek, door bijvoorbeeld een zak te vullen met zand, als kussen, met daarop een stuk stof, wat je na je werk met het steenstof weg kunt gooien, of een krant.  Kies een steen die je aanspreekt, houd rekening met je eigen fysiek. (heb je schouderklachten?? kies dan een steen die niet te hard is.)        In dit geval start ik met een stukje serpentijn. Veel kleur, en het is de eerste die me in de kast aantrekt. Dus... dat moet hem zijn.

2. Kies het juiste gereedschap. Bij kleiner werk een rasp, bij groter werk misschien een beitel  Groter werk komt ook aan de orde, maar dat zijn andere lessen.   Kies een rasp met een scherp tandje. Dat werkt het fijnst. Weet je nog niet wat je gaat doen, dan is een botte rasp ook heel fijn. Dan heb je meer tijd om in contact te komen met je werk.  Rasp van je af. Til tussendoor de rasp op. Dit is het beste om efficiënt te werken en voor het behoud van je rasp.   Dus, rasp vanaf je lijf over je steen heen, zodat het steenstof aan de ander kant op je doek of krant valt.  (Heen raspen,  rasp je steen weg, trek je terug, dan slijt je de tanden van de rasp).

3. Pas je steen aan en rasp allereerst, als het een onderkant heeft, dit er af. Dit is belangrijk zodat je beter in de vorm komt, Een goed ruimtelijk beeld is van alle kanten interessant, ook de eventuele onderkant (en dat kan wel eens de bovenkant worden)  Werk je ergens naartoe, onderzoek je steen dan en kijk wat de beste overeenkomst heeft met je uiteindelijke doel. In deze lessen ga ik uit van geen doel. Ik ga kijken wat er voor me inzit.

Ruim aan het eind van je werk je steenstof op, met een trekker. Geen stoffer. Ga goed om met steenstof. Echt gezond is het niet. Dus doe alles met aandacht, ook het opruimen.

4. Veeg je steen af met je handen, zo ontstaat er contact met je vorm en ga je niet in de details zitten (die zijn er toch nog niet. Dus laat zo lang mogelijk de kwast achterwegen.)

5. Nieuwe dag 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info